Wij gebruiken cookies alleen voor de optimale werking van onze site.
Inleiding 

Fascial Distorsion Model, of kortweg FDM, is een behandel methode ontwikkeld door Osteopaat Stephen Typaldos. Hij ontwikkelde in de jaren 90 van de vorige eeuw een nieuwe revolutionaire behandelmethode voor problemen van het fasciaal systeem. Hij noemde dit het Fascial Distorsion Model of kortweg FDM. Indicaties Deze methode is effectief bij behandeling van verschillende traumata, zoals: spierverrekkingen, rupturen, fracturen, frozen shoulders, verstuikte enkel, shin splints, Osgood Schlatter, whiplash, hoofdpijn, fasciitis plantaris of hielspoor, rugklachten, tendinitiden en dergelijke.
 
Theorie

De fascia is een 3-dimensionaal fijn vezelig netwerk dat de verbinding onderhoudt tussen alle cellen in het lichaam. Fascia omhult spieren, pezen, botten en gewrichten, maar ook de tastlichaampjes van het zenuwstelsel, de bloedvaten en het lymfatisch systeem. Fascia is ook een uitgebreide opslagplaats van vocht en speelt een belangrijke rol in de bevoorrading van de cellen. Verandering (distorsies) van de fascia kan verstorend werken op het vermogen van het lichaam om zichzelf gezond te houden Fascia ligt in lagen in het lichaam. Als die lagen geïrriteerd, beschadigd of ontstoken raken, dan gaan deze lagen aan elkaar plakken, terwijl ze vrij langs elkaar horen te kunnen glijden. Hierdoor ontstaat een verlies van beweeglijkheid en functie. Het lichaam wordt dan kwetsbaarder voor het ontstaan van allerlei blessures. De fysieke reactie op stress en trauma is samen te vatten als samentrekking, ineenkrimpen, bevriezen. Deze reactie vindt zelfstandig plaats, dus onafhankelijk van een spiercontractie. Een voortdurende overbelasting door eenzijdige lichaamsbewegingen leidt tot verdikking van de fascieën, waardoor verlies aan elasticiteit, beweeglijkheid, verhoogde stijfheid en verhoogde irritatie tot pijn, die blijkbaar onverklaarbaar is. Fasciale verklevingen en/of een te hoge trekspanning leiden tot een verhoogde pijngevoeligheid. 

Therapie 

Doelstelling van de therapie is de normale beweeglijkheid van diverse fasciale lagen te herstellen. Hierdoor wordt de normale circulatie (aanvoer en afvoer) weer mogelijk gemaakt en wordt het herstel van de klachten per direct in gang gezet. Het rechtstreekse resultaat van de FDM therapie is, dat je al snel beleeft dat je klachten grotendeels of zelfs geheel verdwijnen. Dit is kenmerkend voor FDM. De resultaten van de behandelingen zijn objectief zichtbaar, duidelijk meetbaar en direct voelbaar voor de patiënt. Het is een heel effectieve en efficiënte behandeltechniek voor pijnbestrijding.